25 Haziran 2014 Çarşamba

GÜLMEK VE AĞLAMAK

Dudaklarında tebessüm olanların gözlerinde mutluluk çember çevirir. Gözlerinde yaş olanların dudakları ayrılık kokar. Gözündeki yaş, dudağındaki tebessümün arkadaşı olamaz.

Asık surat yağmur yüklü bulutların, süzülmüş yanak yağmur figanlarının, gülen gözler gök kuşağının yedi renginin dansıdır. Gülümseyen yüz mutlu günlerin, asık suratlar umutsuz geleceğin habercisidir. Ağlayan yüzler içi gülen gözleri özler.

Çocuklarına ağlamayı miras bırakmak istemiyorsan, annenin sana gülümseyişini dudaklarına resmet. İçinden kahkaha gelen eve koşarak girersin. İçinden hıçkırık yükselen evden geriye bakmadan çıkarsın.

El vurduğun gülüş, kilit vurduğun ağlayışın anahtarıdır. Ağladığın her dağın arkasında bir kahkaha tufanına tutulmayacaksan sakın ağlama. Gülüşünün fısıltısı bile ağlayışının volkanını söndürmeye yetmiyorsa sakın ağlama. Güldüğün her gece ağlayacağın her gündüzün en sıcak anısıdır.

Ağlayışa sığınmak gülüşe siyah mendil sallamaktır. Gülmek ibadet, ağlamak isyandır. Gülüşün bitişi, ağlayışın zafer anıdır. Her gülüşün arkasında bir önceki ağlayışın öfkesi vardır.

Ölüme gülenler, gülerken ölmezler. Gülmek yaşamın çığlığı, ağlamak ölümün sessizliğidir. Gülmek yaşamın bereketi, ağlamak yok oluşun kesatlığıdır. Öleceğini bile bile gülen, güleceğini bile bile ölür.

Gülü görünce gülenler, dikeni batınca ağlamazlar. Önce ağlayıp sonra gülmek, önce gülüp sonra ağlamaktan daha az kanatır yürek yaralarını. Sevinç gözyaşları, hüzünlü tebessümlerin şifasıdır.

Ağlamakta usta olanlar, gülmekte acemidir. Bir gün gülmek için her gün ağlamak ne kadar pahalıysa bir gün ağlamak için her gün gülmek o kadar ucuzdur.

Gülmeyi kılıç yapanlar ağlamayı kalkan yapar. Ağlamaktan utananlar, gülmekten gurur duyamaz. Ağlamaya karar verenler gülmenin cezasını çekmeye mahkumdur. Güldükçe ısınanlar, ağladıkça üşüyenlerden daha şanslıdır.

Tanrı güldürür, şeytan ağlatır. Tanrı gülümseyerek dua edenleri, ağlayarak intizar edenlerden daha çok sever.

Gülüşüne mana bulanlar, ağlayışına çare olamaz. Sinir olduğunuz gülüşler ağlayışınızın sınırı olmalıdır. Son gülenin iyi gülmesi demek, son ağlayanın kötü ağlaması demektir. Beklediği sona gülümseyenler, beklemedikleri sonun ağlayışına yenik düşmezler.

Neden ağladıklarını bilmeyenler, niye güldüklerini söyleyemezler. Durup duruken gülenler deli diyenler, durup duruken ağlayan veliyi duymazlar.

Güneşin gülüşünde ki her ışık, ayın doğuşunda ki her aşık kadar heyecanlıdır. Gülen aşk ağlayan hasretin kumasıdır.

Ağladığıma ağlama güldüğüme gül. Budur gülerken ağlayan gözlerime en büyük ödül. Bana gülüşün şarkısını besteleyin ki, ağlayışın notalarını çöpe atayım.

Çünkü gülüşüme sorduğum her soru ağlayışımın cevabıydı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder